Barındırma, en geniş anlamıyla, bir veya daha fazla web sitesinin ve ilgili hizmetlerin barındırılması ve bakımı için bir bireye veya kuruluşa depolama ve bilgi işleme kaynakları sağlayan bir hizmettir. Barındırma mutlaka IP tabanlı olmamakla birlikte, örneklerin büyük çoğunluğu bir web sitesine veya web hizmetine İnternet’ten küresel olarak erişilebilen web tabanlı hizmetlerdir.
Bu içerikte hosting hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Barındırma Nedir?
Barındırma, en geniş anlamıyla, bir veya daha fazla web sitesinin ve ilgili hizmetlerin barındırılması ve bakımı için bir bireye veya kuruluşa depolama ve bilgi işleme kaynakları sağlayan bir hizmettir. Barındırma mutlaka IP tabanlı olmamakla birlikte, örneklerin büyük çoğunluğu bir web sitesine veya web hizmetine İnternet’ten küresel olarak erişilebilen web tabanlı hizmetlerdir.
Barındırma, bir web sitesinde yayınlanması istenen sayfaların ve diğer verilerin kullanıcıların erişimine açık farklı bir bilgisayarda tutulması olarak bilinir. Diğer bir deyişle hosting, sitedeki sayfanın arka yüzüdür.
İnternette bir site yayınlamak için aynı anda birçok kullanıcıya hizmet verebilecek özel olarak üretilmiş bir sunucuda dokümanların saklanması gerekmektedir. Belgelerin saklandığı sunucuya web sunucusu adı verilir ve bu işleme barındırma veya barındırma hizmeti adı verilir.
Barındırma Türleri
Birçok barındırma veya barındırma türü vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Paylaşılan Evsahipliği: Paylaşılan barındırma da denir. Bu sistemde çok sayıda hosting tek bir sunucu üzerinde barındırılabilmektedir. Aynı sunucuyu paylaştığınız için maliyetleri paylaştığınız için en uygun barındırma şeklidir. Bir blog başlatmak veya bir başlangıç işine sahip olmak istiyorsanız, paylaşımlı barındırma uygun bir seçenektir.
WordPress Barındırma: Yeni bir WordPress sitesini yapılandırmak için bir düzine kadar manuel adımdan kaçınan, tek tıklamayla kolay bir kurulum sunar. WordPress sitelerinin daha hızlı yüklenmesi için optimize edilmiş sunucu yapılandırmaları sağlar.
VPS Barındırma: VPS, Sanal Özel Sunucu anlamına gelir. Bir VPS üzerinde çalışan web siteleri, fiziksel bir sunucuyu diğer web siteleriyle paylaşır. Ancak, her VPS kiracısının garantili ayrılmış kaynaklara sahip kendi bölümü vardır.
Özel Barındırma: Bu, tüm sunucunun size ait olduğu anlamına gelir. Size bir VPS gibi erişim sağlar, ancak sunucuyu başka siteler veya uygulamalarla paylaşmak zorunda değilsiniz.
Bulut Barındırma: Bulut barındırma, birden çok sunucuya ölçeklenebilen bir VPS sistemi anlamına gelir. Bu şekilde, web uygulamanızın trafiğinde ani bir artış olursa, sistem daha fazla kaynak sağlayabilir ve her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir.
Hosting Paketlerine Dahil Olan Hizmetler
Hosting firmalarının sunduğu hosting paketleri genel olarak aşağıdaki hizmetleri içermektedir:
Barındırma Depolaması
Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği
Sunucu İşletim Sistemi Türü (Windows, Linux, Unix, Centos, Redhat, FreeBSD)
Sunucu donanımı (CPU, Hard Disk, RAID yapısı)
Veritabanı Temeli (MySQL, MSSQL, Access, …)
Yönetici Paneli (Plesk, cPanel, Direct Admin, Entrenix, …)
SSL Temel Güvenlik Sertifikası (VeriSign, Thawte, Comodo,…)
Sunucu Tarafı Komut Dosyaları (ASP.NET, ASP, PHP, …)
Sunucu özelliklerine tam erişim
Hosting Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Servis sağlayıcılar tarafından sunulan web barındırma, çeşitli özellikler ve paketlerle birlikte gelir. İşte bu aşamada dikkat etmeniz gereken bazı detaylar:
Bazı web barındırma sağlayıcıları, bant genişliğine ve trafiğe sınırlar koyar ve makul bir sayıya ulaştığınızda ekstra ücret alır.
Web sitenizi hızlı bir şekilde yayına almanızı kolaylaştıran servislerin varlığına dikkat edebilirsiniz.
Özellikle günümüzde çok fazla yer kaplayan büyük ortam belgeleri için yeterli depolama alanına ihtiyacınız olabilir.
E-posta barındırma, web sitesi barındırma planınızla birlikte gelir. Çoğu sağlayıcı genellikle e-posta hesabı veya e-posta barındırma başına ekstra ücret alır.
İhtiyaç duyduğunuzda ulaşabileceğiniz müşteri tabanı da paha biçilmezdir.
haber-kumluca.xyz