Haber

Wagner nedir: omurgası suçlulardan oluşan özel bir ordu

Rusya’da ‘silahlı isyan’ iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Yevgeniy Prigojin, 26 Eylül 2022’de yaptığı açıklamada Wagner çetesini nasıl ve ne zaman kurduğunu anlattı. Konu, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde devam eden çatışmalar nedeniyle 1 Mayıs 2014’te Wagner’i kurduğunu açıkladı.

Ukrayna’daki savaşa katılan savaşçıların yüzde 80’ini oluşturduğu tahmin edilen Wagner’in kurucusu, ‘hırsızlık’ ve ‘dolandırıcılık’ da dahil olmak üzere bir dizi suçtan 1990 yılı itibarıyla toplam 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Peki, Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Rusya’nın Rostov kentine girerek ‘Moskova’ya ilerlemeye’ hazırlandığını açıklayan Wagner kimdir? Ukrayna’da ve dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde hangi faaliyetlerde bulunuyor?

WAGNER’İN İLK OPERASYONU KRIM’DA GERÇEKLEŞTİ

Prigojin’in Eylül 2022 tarihli açıklamasında belirttiği gibi, Wagner paralı asker kümesi Suriye’nin yanı sıra Arap ülkeleri, Afrika ve Latin Amerika’da faaliyet gösteriyor.

Öte yandan BBC’nin haberine göre çatışma ve güvenlik uzmanı Prof. Tracey German, “Wagner’in ilk operasyonunun 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakına yardım etmek olduğu” bilgisini paylaştı.

İddiaya göre Wagner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden haftalar önce “sahte operasyonlar” gerçekleştirerek işgal için Kremlin’in kullanabileceği bir “mazeret” sunmuştu.

5.000 MAHKUM WAGNER İÇİN SAVAŞIYOR

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Ocak 2023 tarihli açıklamasına göre, Wagner çete grubunun Ukrayna’da yaklaşık 50.000 savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

Rusya savaşmak için asker toplamak zorunda kalınca cezaevlerindeki birçok mahkum serbest bırakıldı ve Ukrayna’da Wagner’in yanında savaşmaya başladı.

Prigojin, 25 Mart 2023’te Ukrayna savaşına katılan 5 binden fazla tutsağın sözleşmelerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldığını duyuran bir açıklama yaptı. Ayrıca, “Wagner’e hizmet ettikten sonra serbest bırakılan kişilerin, diğerlerinden 10-20 kat daha düşük,% 0.31 oranında yeniden suç işleme oranına sahip olduğunu” iddia etti.

ABD: WAGNER WARRIERS’IN YÜZDE 80’İ HAPİS

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, 2023’ün başında yaptığı açıklamada, Wagner’in Ukrayna’daki savaşçılarının yaklaşık yüzde 80’inin hapishanelere götürüldüğünü söyledi.

Buna göre Rusya’da paralı askerler yasak olmasına rağmen Wagner paralı asker kümesi 2022’de şirket olarak tescil edilmiş ve St. Petersburg yeni bir genel merkez açmıştı.

Birleşik Krallık Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Dr. Samuel Ramani’ye göre Wagner, Rus şehirlerinde açıkça asker topluyor, reklam panolarında reklam veriyor ve Rus medyasında ‘vatansever’ bir örgüt olarak tanımlanıyordu.

BAŞKA HANGİ ÜLKE VE BÖLGELERDE FAALİYET GÖSTERİR?

BBC’nin haberine göre Wagner kümesi, 2015 yılından bu yana Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad yanlısı hükümet güçlerini destekliyor ve petrol sahalarını koruyor. Elmas madenlerini korumak için Orta Afrika Cumhuriyeti tarafından ülke.

Nisan ayından bu yana ordu ve paramiliter güçlerin çatıştığı Sudan’da, Wagner savaşçılarının ülkenin altın madenlerini koruduğu düşünülüyor. Mali hükümeti de ülkedeki ‘militan İslamcı gruplara’ karşı Wagner’i kullanıyor.

WAGNER ŞEFİ VE RUSYA SAVUNMA BAKANI YİNE UKRAYNA’DA

24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Rus tarafında savaşan Wagner kümesinin kurucusu ve başkanı Yevgeny Prigojin, savaş sırasında Rusya Savunma Bakanlığı ve Bakan Sergey Şoygu’ya bir dizi suçlamada bulundu. .

Ukrayna’nın Bahmut kentindeki kuşatma sırasında kendilerine yeterli cephane gönderilmediğini öne süren Prigojin, 31 Mayıs 2023’te yaptığı açıklamada bakanlık yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını talep etmişti.

“Bugün, Rusya Federasyonu Başsavcılığı Soruşturma Komitesine mektuplar göndererek, Savunma Bakanlığı’nın bazı üst düzey yetkililerinin özel bir askeri operasyon hazırlığı sırasında ve sırasında suç işleyip işlemediklerinin kontrol edilmesini talep ettim. ,” dedi Prigojin o sırada yaptığı açıklamada.

‘RUS ORDUSU, WAGNER SAVAŞÇILARINA mayın AÇTI’

Bahmut’u ele geçirdikten sonra kenti Rus ordusuna teslim etme çalışmaları sürerken bir açıklama daha yapan Prigojin, Rus güçlerini 3 Haziran’da Bahmut kentine çeşitli patlayıcılar yerleştirerek “adamlarını patlatmaya çalışmakla” suçladı. Prigojin, “Düşmanı uzak tutmak için bu patlayıcıları oraya yerleştirmeye gerek yoktu, çünkü burası arka bölgeydi. Bu nedenle, bunların Wagner’in ilerleyen birimlerini vurmak için tasarlandıklarını varsayabiliriz.”

Prigojin son olarak 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin Rusya’nın Ukrayna’da uğradığı kayıplar ve yaşanan aksilikler konusunda Devlet Lideri Vladimir Putin ve Rusya halkına yalan söylediğini iddia etmişti. karşı karşıya kaldı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu