Büyükelçi Ramin: Türkiye’de üç Afgan kategorisi var
Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye’deki tüm Afganların yasa dışı yollardan gelmediğini ve burada uzun süredir yaşayan insanların olduğunu belirterek, son seçimlerde oy kullanan Afganların sayısının 60-65 bin civarında olduğunu sözlerine ekledi. ABD’nin Ağustos 2021’de Afganistan’dan çekilmesinin ardından yönetimi Taliban devraldı. Birçok ülke gibi Türkiye de resmi olarak Taliban yönetimini tanımıyor ancak iki ülke arasındaki ilişkiler son dönemde gelişmeye devam ediyor.
Kabil’deki Türk Büyükelçiliği ve diplomatları görevlerine devam ederken, ABD’nin çekilmesinden önce Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi olan Ramin, Taliban yönetimindeki görevini de sürdürüyor. Büyükelçi Ramin, Ankara’daki Diplomatik Muhabirler Derneği üyelerinden oluşan küçük bir gazeteci grubuyla yaptığı röportajda, son seçimlerde de gündeme gelen Afgan mülteciler başta olmak üzere iki ülkeyle ilgili soruları yanıtladı.
Türkiye’deki Afgan sığınmacı sorununun kamuoyunda ve medyada yanlış anlaşılmalara yol açacak şekilde ele alınabileceğini belirten Ramin, muhalefet partilerinin son seçimlerde kampanyalarda sarf ettikleri “tartışmalı ve hedef gösteren açıklamaların” hassasiyeti artırdığını belirtti. ortam daha da zor.
Ramin ayrıca bu basın toplantısını seçimlerden önce yapmak istediğini ancak iç siyasi tartışmalara girmek istemediği için ertelediğini de belirtti. “Ekonomik tablo kötüleştiğinde, insanların devlet ve hükümetle olan ilişkilerinde güven azalıyor. İnsanlar etrafta bir suçlu arıyor.”
Göç konusunun günümüz dünyasında her ülke için geçerli olduğunu ifade eden Ramin, “Asya’dan buraya Türkler göç etmeseydi belki bugün Türkiye olmazdı. Göçmenler olmasaydı ABD bugünkü Amerika olmazdı” dedi. söz konusu. de savundu.
Ramin, Afganistan’daki koşullar tamamen düzelmedikçe göçün sıfıra indirilemeyeceğini de belirtti.
’60-65 bin AFGAN OYU VAR’
Büyükelçi Ramin, Türkiye’deki Afganların üç farklı kategoride değerlendirilebileceğini belirterek, sistematik ve yasal bir şekilde burada bulunan Afganlar hakkında sanki yasa dışı yollardan gelmişler gibi bir yanılgı olduğuna dikkat çekti.
Ramin, birinci kategoride oturma izni olan 50 bine yakın düzenli göçmenin geldiğini ve bu kişilerin bekleme sürecinde olduğunu ve çalışma izinlerinin bulunmadığını kaydetti. Devletlerarası koruma statüsündeki Afganların ikinci kategoriye girdiğini, bu statünün kendilerine ilk etapta aralıklı olarak verildiğini, uzun süre bekleyebileceklerini anlatan Ramin, bu kişilerin sayısının 130 bin civarında olduğunu sözlerine ekledi.
100-150 bin sığınmacının yasa dışı yollarla gelmesinin dillere destan olduğunu ancak şu anda bu sayının 50-60 bine düştüğünü belirten Ramin, 2022’de yasa dışı yollarla gelen toplam 70 bin kişinin gönderildiğini belirtti. geri. Yasa dışı göçten söz edildiği için bu rakamlardan nasıl bu kadar emin olduğu sorusuna Ramin, bunların Göç İdaresi’nin resmi rakamları olduğunu kaydetti. Ramin, Afgan topluluklarıyla da yakın temas halinde olduklarını ve onlarla konuşarak sayıları elde ettiklerini söyledi.
Ramin ayrıca, son seçimlerde oy kullanan Afgan kökenli seçmen sayısının 60-65 bin civarında olduğunu ancak bu kişilerin son dönemde gelenler olmadığını, sadece 4 bine yakınının son yıllarda vatandaşlık kazandığını ifade etti. veya yatırım yoluyla, çoğu on yıllardır. Türkiye’de 1980’lerden beri yaşayan vatandaşların olduğunu kaydetti.
Büyükelçi Ramin, Afganistan’dan Türkiye’ye yasa dışı göçün sadece İran üzerinden gerçekleştiğini de söyledi.
Ramin, Afganistan’dan Türkiye’ye gelenler hakkında kamuoyunda bazı yanlış bilgilerin olduğunu, bunlardan birinin de Türkiye’nin kendilerine yaptığı mali yardım olduğunu, paraların genellikle uluslararası göç derneklerinden geldiğini söyledi.
“Bazı aileler kızlarının eğitimi için geliyor”
Ramin ayrıca, şu anda Afganistan’da okula gitmelerine izin verilmeyen kız çocuklarının eğitimi için bazı Afgan ailelerin göç etmek zorunda kaldığını belirterek, ülkedeki durumun düzelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.
15 Ağustos 2021’de iktidara gelen Taliban, kadınların istihdamına ve kız çocuklarının eğitimine ciddi kısıtlamalar getirdi. Kızların önce ortaokul ve liselerde, sonra da üniversitelerde eğitim görmeleri engelleniyor. Afgan kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarındaki istihdamı da askıya alındı.
Türkiye’nin kızlar ve kadınlar için Taliban’a karşı yürüttüğü çabaların yeterli olup olmadığı sorusuna Ramin, Ankara’nın “dengeli ve pragmatik” bir politika izlediğini ve ülkede işlerin hızla değişemeyeceğini söyledi.
Öte yandan Ramin, sosyal medyada da yer alan ve Türkiye’deki kadınları rahatsız eden bazı görüntüleri çekenlerin gerekli işlemleri yapıp geri gönderilmeleri için Türk makamlarıyla iş birliği içinde olduklarını, bazı bu kişiler Pakistanlı da olabilir.
Büyükelçi Ramin, Türkiye’de çoban bulmanın çok zor olması nedeniyle Afganların özellikle tarım ve hayvancılık departmanlarında istihdam edildiğini, bu alanlarda iki ülke arasında kalıcı bir sistem kurmayı önerdiklerini, isteyenlerin Çobanlık yapmaya gelenler kayıt altına alınabilecek ve denetim olacağı için kaçak göç azalacaktır. Ramin, hükümetin bu teklife yanıt vermek için seçimi beklediğini de belirtti. (DW Türkçe)